Развлечения

Резерват Ропотамо

Ропотамо е резерват с изключително разнообразие на интересни и уникални природни обекти – лиманът на р. Ропотамо, езерото Аркутино, лонгозни гори, които на тази георграфска ширина се срещат много рядко, различни скални феномени, мочурища, блата и др. Можете да си направите разходка с корабче по течението на реката и обратно, където ще видите много красиви места, странни скални форми, а също и при добро време ще се насладите на гледката от многото костенурки, накацали за храна или почивка по крайречните камъни и растения

Приморско: Лъвската глава и Вълчаново кале

Лъвската глава е скално образувание, съставено от сиенитни блокове и обявено за природна забележителност. Възрастта му е 65-70 милиона години, извисява се 80 м над река Ропотамо в участък, където главният асфалтов път Созопол – Приморско върви успоредно на реката. Радва се на голяма популярност, тъй като се забелязва от пътуващите автомобили по шосето. Лъвската глава попада в границите на резерват Ропотамо и в близост до нея може да се достигне по една от екопътеките, определени за туристически цели. Мястото привлича туристи, заради хубава горска природа, панорамни изгледи отвисоко към околностите на резервата, както и възможност да се видят обекти с археологическо значение. Още през ранножелязната епоха тук е построен древен град, а крепостта му се използва до XIX в. когато придобива името Вълчаново кале.

Замъкът Равадиново

Намира се на 2 км от Созопол. Представлява величествена сграда, украсена отвън с орнаменти от месинг, които висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Кулите са украсени с мед и месинг. Из градината има статуи, красиви резбовани дървени фенери, каменни птици и русалки. В имението се влиза през голяма каменна порта. Следва арка, копие на Адриановата в Истанбул, а зад нея има градина с езеро, в което плуват лебеди. Атмосферата носи послание от времето на рицарите.

Остров Свети Тома

Остров Св Тома, наричан още Змийският остров е получил името си от множеството сиви водни змии, които го обитават и се хранят с риба във водите около него. Това е единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси. Много легенди се носят за местността, много предания свързани с историята й се разказват от местните. Най- интересната от тях свързва Св. Тома със старо свърталище на морски пирати. Тук те пазили своите богатства и съкровища, които заграбвали от невинните хора.

Езеро Водните лилии

Долината на водните Лилии или иначе казано Аркутино, е блатисто езеро с типичен лонгозен характер. Обявено е за природен резерват. Във водите му растат красиви водни лилии а над него се издига връх Калето, където има следи от тракийска крепост. Блатото е отделено от морето с пясъчни дюни. Освен водната лилия, която вирее в блатото, друг атрактивен растителен вид е пясъчна лилия, която расте близо до родния бряг.

Созопол

Созопол – градът, в който бяха намерени мощите на св. Йоан Кръстител! Това е най-старият град на българското Черноморие. Тук може да посетите Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол. Както и множество Тракийски крепости и надгробни могили, Антични некрополи, църкви и още много други исторически обекти със световно значение

Бегликташ – българският Стоунхендж

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – данъчен камък; беглик – данък, таш – камък/ бива сравняван и наричан „Българския Стоунхендж” не само защото представлява специфично подредени камъни в кръг върху скална повърхност, но и заради функциите които се вярва че е изпълнявало, а именно – слънчев часовник, календар и храм. Археолозите предполагат, че е било създадено около XIV в. пр. Хр. и функционирало до IV в. Още една от причините, учените да считат че тракийското светлище е било магично, а може би все още крие своята магия, е и разположението му до древния град Рaнули. Въпреки, че от своето откриване до ден днешен, местността Вълков егрек се изследва, археолозите все още не са разкрили цялата мистика наречена Бегликташ.

Разгледайте актуалните цени за Вашия престой

Възползвайте се от нашите неустоими оферти